Re-Fill Park

Student

Alex Williams, Claire Hicks, and June Geyer

LARC 503

'Re-Fill' park is a resourceful, tactile, and thoughtful response to a complex and layered site. Situated on the unceded traditional territories of the xʷməθkʷəy̓əm (Musqueam), Sḵwx̱wú7mesh (Squamish), and səlilwətaɬ (Tsleil-Waututh) Nations, this site rests along the innermost corner of present-day False Creek. Prior to colonization, this area had a rich ecology and cultural depth. Over the past century, the shoreline has been subject to infill, dramatically altering the character and function of the landscape. Over the course of the semester, our team contemplated the material nature of the site. We became deeply curious about how materiality could reflect the history of the site and be recycled to create diverse spatial encounters and a dynamic waterfront. Re-Fill Park uses infilled material as an opportunity to re-cycle, re-generate, and re-create. Rather than focusing on undoing or reversing what has already been done, Re-Fill Park acknowledges the temporal and evolving conditions of False Creek through a meditated and guided succession.